Wednesday, April 13, 2011

Sambal Ikan bilis tumbuk dan tumis.

Resepi ni saya ambil dari ibu saya, kegemaran seisi rumah masa zaman kanak-kanak hingga masa ini. Kalau ikut resepi ibu, ibu tak guna bawang putih dan tak letak garam, masin bergantung pada ikan bilis yang kita letak. Tapi, sambal ni memang sedap, pembuka selera walaupun tadak lauk lain :)

Bahan-bahan:

Segengam lada kering (potong dan rendam dengan air panas)
8 biji bawang kecil (saya guna bawang besar yang warna dia pekat tu.. 2 biji)
2biji bawang putih
segengam ikan bilis / lebih
sedikit garam

cara membuat:
tumbuk lada kering dahulu, diiringi yang lain-lain hingga hampir lumat dan tumis. Letak garam. Tunggu sehingga semua bahan cukup masak dan bolehla tutup api.`



macam ni la rupa dia lepas tumbuk-tumbuk kasar, bawang, ikan bilis malah lada juga tak lumat... hahahah!! pemalas ya?? bukan malas, tapi macam ni rasa dia sedap tau.. ;)



(eh, lepas edit macam gelap sikit lah.... hahah..)

Dihidang dengan nasi panas atau cicah dengan cekodok dan ubi rebus.... ummm....

selamat mencuba~

2 comments:

  1. sedapnya sambal ni kalu dpt cicah dgn pan cake...nk tak resepi pan cake.try la blh buat tuk bfast jgk.

    bahn tuk wat pan cake senang je.

    bhn:
    tepung gandum
    yis
    gula
    garam sedikit
    air

    caranya:
    bancuh yis dgn air suam2 kuku (hehehe...)
    pastu bancuh tepung gandum tambah gula sikit dgn garam.bancuhan tu kira pekat2 mcm nk buat lempeng lah..biarkan 15min.tunggu bancuhan kembang sikit.

    lps tu blh la masak atas kuali.mcm buat lempeng.
    tip kalu tak nk pan cake tu melekat letak minyak sikit dlm bancuhan tepung td dln 1 sudu dh cukup.

    sedapnya kalu dpt cicah sambal ni panas2...minum dgn air teh petang2 pun ok gak.(ari cuti blh la buat)

    ReplyDelete
  2. TQ nisa, resepi nisa bagi tu mmg besh, aku kdg2 buat utk sarapan,blh kawan2 lain mencubanya... betul sinonim skali dgn sambal bilis... brrr... terliuq pulak!! :D

    ReplyDelete

pot pet pot pet dalam dapur