eh, pecal ke petis?? petis ke pecal?? hurm sungguh tak arif... tau bikin dan makan ja... hahah!!
Bahan-bahan untuk kuah;
- 1 cawan kacang tanah (disangai dengan sedikit minyak kemudian dibuang kulit dan dikisar halus dan kasar) letak dalam satu bekas bertutup
- cili padi - ikut suka nak banyak mana (saya guna 6 tangkai jenis cili padi yg merah menyala tu)
- setangkai lada hidup merah/hijau
- sedikit belacan bakar (sikit ja dalam sebesar duit 10sen tu)
- 1/2 cawan jus asam jawa (agak-agak ya banyak mana masamnya)
- 2 sudu gula pasir dan 4 sudu gula merah (juga agak-agak ikut kita nak manis mana)
- Kicap pekat ikut kuah banyak mana, jangan banyak sangat nanti perisa lari
- Kisar cili padi, lada hidup, belacan bakar dengan 1/2 cawan air jus asam jawa. Letakkan dalam satu bekas dan kacaukan dengan gula pasir dan gula merah, kemudian masukkan kicap pekat dan kacau rata. Saya buat dapat dalam semangkuk 450ml kuah/ 2 cawan.
Sebenarnya buat ikut suka kita... kita suka ada apa dalam rojak ni? kangkung? toge? nenas?
Kalau sayur macam kacang panjang, toge atau kangkung kenalah kita celur dulu / rebus sekejap.
Kalau sengkuang, timun dan nenas tu kita hiris-hiris je la...
Dan buah-buahan seperti apple, jambu batu, lai ke... kita hiris-hiris juga..
Lagi... tempe dan tahu hendaklah kita goreng dulu kemudian baru potong-potong.
Seperti saya, saya gunakan 4 batang kacang panjang di potong-potong dan direbus sedikit.
Sebatang timun, sebiji epal merah dibuang kulit, sebiji epal hijau, 1/4 biji sengkuang dan 4 keping tahu.. (hah, simple ja kan... itu yang ada dalam peti saya yang sesuai saya taram)
***cara menghidangnya supaya bahan-bahan kekal sedap, kita hidang ikut banyak mana kita nak makan... jangan gaul kesemuanya, nanti berair campur kuah jadi kureng rasanya.
- Masukkan sedikit kuah dalam satu bekas, letakkan sedikit kacang kemudian gaul sebati, letakkan bahan-bahan isi pula kedalam bekas dan gaul sebati lagi. Letakkan kedalam mangkuk / pinggan dan taburkan lagi kacang. Ha, makan le... sedapnya hingga menjilat jari... heh heh.. (kot ya guna jari...)
Harap penerangan ini cukup membantu dan tak perlu saya huraikan lebih lagi.. namun, jika terdapat sebarang pertanyaan silalah tinggalkan komen kalian.
Dari itu, selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment
pot pet pot pet dalam dapur