Thursday, April 14, 2011

Sambal belacan mangga

Sambal belacan beserta dengan mangga juga pembuka selera. Tok sah nasi panas, nasi sejuk pun jalannnn...
:)

bahan-bahan:

5 biji cili padi
2 biji lada merah/hijau
sesudu belacan bakar
secubit garam
mangga dihiris2

cara menyediakan:
tumbuk cili padi hingga lumat diikuti lada merah/hijau, masukkan belacan, tumbuk lagi.. masukkan mangga pula ditumbuk ala-ala mengaul sebati asal mangga tak lumat... letak secubit garam dan gaul rata lagi. pindahkan sambal tadi kedalam piring yang sesuai, sedia dihidangkan.


secukup rasa, manis, masin, masam, pedas.... fuh!! meleleh... hahahahHH!!!
selamat mencuba~

2 comments:

  1. ju sedapnya sambal belacan ko ju...rasa terliur je...
    em aku ada resepi yg best jgk.sambal belacan kerisik.sesuaila kalu nk cicah ikan bakar atau daging bakar.

    bhn:
    7 biji cili padi
    2 ulas bawang merah kecil
    belacan
    kerisik (beli yg peket)
    air asam jawa

    caranya:
    hiris2 cili padi, mayang bawang kecik,air asam dan belacan gaul sama kemudian br masukkan cili dan bawang n last sekali masukkan kerisik ikut kepekatan yg kita nk.2 sudu pun dh ok.lps tu letak garam.

    sesuaila kalu nk cicah daging bakar.daging bakar ni daging yg kita lumur dgn kunyit n bakar.lps tu hiris kecil2 sebelum di makan.atau pun ikan bakar.

    kalu ju rajin cuba la lps tu masuk kt blog ni.

    ReplyDelete
  2. waaaa... menarik! InsyaAllah bila ada kerisik nanti aku cuba ya, akan ku tepek disini InsyaAllah.. terima kasih atas resepi yang menarik, x rugi kita kongsi ilmu.. Terima kasih..
    (menanti resepi2 menarik dari kawan2) ^_^

    ReplyDelete

pot pet pot pet dalam dapur